Gaqo Bushaka

Gaqo Bushaka është një nga autorët më të suksesshëm në Shqipëri. Ka kontribuar në lëvrimin e një lloj përralle "të re" për fëmijët që e bën të pëlqyeshme dhe tepër interesante. Ka lëvruar prozën e gjatë, dhe sidomos romanin për fëmijë

Gaqo Bushaka lindi në Gjirokastër, më 1943. Kreu studimet për gjuhë shqipe dhe letërsi në Fakultetin e Historisë dhe të Filologjisë në Universitetin e Tiranës.


Është një nga autorët më të suksesshëm në Shqipëri i cili ka kontribuar në lëvrimin e një lloj përralle “të re” për fëmijët, që e bën të pëlqyeshme dhe tepër interesante. Ka lëvruar prozën e gjatë dhe sidomos romanin për fëmijë. Tregimin e parë e botoi më 1963. Ka shkruar përmbledhjet me përralla: “Arushi që kërkonte babanë”, “Në ishullin e dallëndysheve”, “Amaneti i dhelprës”, “Përralla u la për nesër”.


Vepra që e bëri tepër të njohur ishte trilogjia “Aventurat e Çufos”, pjesë përbërëse e së cilës janë përrallat: “Çufoja dhe Bubi kaçurrel”, “Pushimet e Çufos” dhe “Çufoja në shtëpinë e çudirave”.


Është fituesi i çmimit të përvitshëm të letërsisë për fëmijë “Tahsim Gjokutaj”, ku nderua për librin “Fjeta duke numëruar”, i cili është konsideruar si një nga librat më të bukur në këtë zhanër. Romani i fundit për fëmijë, botuar nga Toena në vitin 2013, mban titullin “... dhe thonë se fajin e kanë përrallat”, i cili vazhdon të mbetet mjaft i lexuar nga fëmijët e ciklit fillor.

Lista e librave të autorit

Shfaq 1 - 17 nga 17 libra
Shfaq 1 - 17 nga 17 libra