Shaban Sinani

Akademik Shaban Sinani është studiues dhe historian i letërsisë, etnolog, eseist dhe publicist shqiptar. Që nga dhjetori i vitit 2019 mban titullin më të lartë shkencor, Akademik.


Shaban Sinani ka lindur më 16 prill 1958 në Ndërshen të Lurës. Në vitin 1983 përfundoi studimet për “gjuhë-letërsi shqipe” në Universitetin e Tiranës. Nën udhëheqjen shkencore të prof. Shaban Demiraj diplomohet me tezën “Ndajfoljet përemërore në gjuhën shqipe”.


Në vitin 1996, me studimin mononografik “Mitologji në Eposin e Kreshnikëve”, merr gradën “Doktor i Shkencave”. Është autor i mbi 25 librave studimorë dhe eseistikë.


Veprat kryesore: Një dosje për Kadarenë – 2005; Mitologji në Eposin e Kreshnikëve – 2006; Për prozën e Kadaresë – 2009; Për letërsinë shqipe të shekullit të 20-të (Studime) – 2010; Midis dy Rilindjesh – 2010; Etnos në epos – 2011; Letërsia në totalitarizëm dhe “Dossier K” – 2011; Camaj i paskajuar – 2011; Kodikët e Shqipërisë në "Kujtesën e Botës" – 2011; "Njerëzit e krisur" të Dritëro Agollit – 2012; Tradita gojore si etnotekst, studime për etno - folkloristikën krahasimtare – 2012; Ndajfoljet përemërore në gjuhën shqipe-2013.


Në vitin 2019 libri i Akademik Shaban Sinanit “Pyetje të tjera në Albanologji” u shpall si botimi më i mirë i vitit 2018 nga platforma më e madhe online e librit shqip, Bukinist.al dhe Leximtari në kategorinë e librit studimor.

Lista e librave të autorit

Shfaq 1 - 11 nga 11 libra
Shfaq 1 - 11 nga 11 libra