Ardian Vehbiu

Ardian Vehbiu është studiues, publicist dhe autor i disa veprave në prozën e shkurtër dhe romane. Ai ka marrë disa ccmime kombëtare si shkrimtar

Publicisti dhe studiuesi Ardian Vehbiu, që jeton në New York, njihet nga lexuesi shqiptar, mes të tjerash, për esenë “Kulla e Sahatit” (K&B, 2003), polemikën “Kundër purizmit” (Dudaj, 2012), librin me tregime “Gjashtëdhjetë e gjashtë rrëfimet e Maks Gjerazit” (K&B, 2011), studimin “Shqipja totalitare” (Çabej, 2008), fitues i çmimit kombëtar “Gjergj Fishta” në 2009, esenë “Sende që nxirrte deti” (Dudaj 2013), fituese e çmimit “Ardian Klosi” në 2014 dhe romanin “Bolero” (Dudaj, 2015). Vepra e tanishme, “Kusuret e zotit Shyti”, rimerr bëmat e personazhit të “Ndërhyrjeve të zotit Shyti” (Dudaj 2016) dhe është libri i tij i trembëdhjetë në shqip.


VEPRAT E AUTORIT ARDIAN VEHBIU


KUSURET E ZOTIT SHYTI


NDËRHYRJET E ZOTIT SHYTI, Dudaj 2016


BOLERO (roman), Dudaj 2015


SENDE QË NXIRRTE DETI (ese), Dudaj 2013


KUNDËR PURIZMIT (ese), Dudaj 2012


GJASHTËDHJETË E GJASHTË RRËFIMET E MAKS GJERAZIT (tregime), Bot. II, Dudaj 2012 (Bot. I, K&B, 2010)


FOLKLORI I ELITAVE (përmbledhje esesh), Morava 2009


SHQIPJA TOTALITARE (studim), Çabej 2007


FRAKTALET E SHQIPES (përmbledhje esesh), Çabej 2007


MIDIS ZHGËNJIMIT DHE MITIT (përmbledhje esesh), Botimet Max, 2006


KUZHINAT E KUJTESËS (përmbledhje esesh), Sejko, 2006


ZHARGONET E KOMBIT (përmbledhje esesh), Sejko, 2004


KULLA E SAHATIT (ese), K&B, 2003


LA SCOPERTA DELL’ALBANIA (ese), Edizioni Paoline, 1996 (bashkautor R. Devole)


 

Lista e librave të autorit

Shfaq 1 - 12 nga 12 libra
  • Shikim i shpejtë
    700 Lekë Në stok

    Me humorin e tij fin dhe fshikullën e satirës Ardian Vehbiu i bën autopsinë kohës së diktaturës duke rindërtuar në një mënyrë ende të panjohur në letërsinë tonë krejt një periudhë vuajtjesh, marrëzie dhe absurdi. Prej figurës së Diktatorit zbresin poshtë tij rrathë-rrathë personazhe sa të çuditshëm aq edhe të njohur. Më shumë se shpirtra të vdekur.

    700 Lekë
    Në stok
  • Shikim i shpejtë
    800 Lekë Në stok

    BOLERO është realizim i një koncepti artistik me të cilin autori ka punuar prej kohësh, së paku që prej fundviteve 1990. Edhe pse ngjarjet në këtë roman serial ndodhin në metronë e New York-ut, ky nuk është roman për metronë, as për New York-un vetë para dhe pas 11 shtatorit 2001, por për pritjen, si kushtëzim jetërsues të njeriut bashkëkohor në Perëndim,...

    800 Lekë
    Në stok
  • Shikim i shpejtë
    900 Lekë Në stok
    I ri
  • Shikim i shpejtë
    595 Lekë 700 Lekë -15% Nuk është në stok

    Prej vitesh jetoj larg Shqipërisë, prandaj massmediat shqiptare, veçanërisht, shtypi dhe interneti, por, deri diku, edhe televizionet më kanë shërbyer si shqisa, me të cilat perceptoj ngjarjet e atjeshme, reagimet e njerëzve, zhvillimet, dështimet dhe, në përgjithësi, imazhin, që kultivojnë shqiptarët për vetveten.

    595 Lekë
    700 Lekë -15%
    Shto në shportë Më shumë
    Cmim i reduktuar
    Nuk është në stok
  • Shikim i shpejtë
    600 Lekë Nuk është në stok

    Fraktalet e shqipes, rrëgjimi i gjeometrive të standardit, trajton më thellë problemet e shqipes standarde dhe ndikimin ideologjik në procesin e standardizimit të shqipes. Edhe titulli i kësaj përmbledhjeje, përcjell në trajtë shumë të kondensuar propozimin për një mënyrë të re reflektimi dituror për shqipen dhe raportet e saj në të ardhmen e kulturës...

    600 Lekë
    Shto në shportë Më shumë
    Nuk është në stok
  • Shikim i shpejtë
    1 500 Lekë Në stok
    I ri

    “Gjuha e thyer, gjuha që thyen” është libri i fundit i autorit, publicistit dhe gjuhëtarit Ardian Vehbiu. Libri përbën një vëzhgim mbi lirinë e fjalës publike në Shqipërinë totalitare.

    1 500 Lekë
    Në stok
  • Shikim i shpejtë
    800 Lekë Në stok

    Çfarë të bëjmë përballë huazimeve të freskëta nga gjuhët perëndimore, si italishtja dhe anglishtja, që kanë vërshuar në shqipen publike, sidomos në mediat? Të gjithëve na vrasin veshët dhe, një palë e zhurmshme prej nesh po kërkon me të madhe që të ndërhyhet për ta pastruar shqipen nga fjalët e huaja të panevojshme. Ky libër përcjell një polemikë të...

    800 Lekë
    Në stok
  • Shikim i shpejtë
    850 Lekë Në stok

    Çfarë po ndodh kështu me ju, z. Shyti? – i tha këtij gazetarja televizive, Mirza, nga tryeza përbri. Sapo dëgjova që po del në treg libri i dytë me ndërhyrjet, batutat, shfrimet dhe parantezat tuaja, ndërkohë që romanit tuaj të vetëm, “Gjakimit”, nuk i gjendet më as nami as nishani.

    850 Lekë
    Në stok
  • Shikim i shpejtë
    300 Lekë Në stok

    Kjo përmbledhje esesh, skicash dhe artikujsh është një përpjekje për të kuptuar, ose përshkruar, neurozën post-traumatike të Amerikës, e ndoshta të mbarë Perëndimit, pas tronditjes kapitale të 11 shtatorit. Sulmet terroriste ndaj World Trade Center dhe Pentagonit, të përcjella me miliona herë nga televizioni, u shndërruan sakaq në një narrativë themeluese...

    300 Lekë
    Në stok
  • Shikim i shpejtë
    800 Lekë Në stok

    Z. Shyti, një personazh që Ardian Vehbiu e mbajti gjatë brenda tij, për ta vendosur më pas në një libër. Ai është i ftohtë në gjykim, dhe tërësisht i vërtetë në atë çfarë tregon, duke e bërë shëmbëlltyrën e tij në pasqyrë krejtësisht të trishtë për sytë e një lexuesi. Por, z. Shyti smund ta ndryshojë realitetin, ai thjesht mund ta tregojë atë, i bindur se...

    800 Lekë
    Në stok
  • Shikim i shpejtë
    700 Lekë Nuk është në stok

    Gjysmë shekulli regjim totalitar në Shqipëri la gjurmë të thella në ligjërimin publik. Shkolla, publicistika, mediat, botimet, letërsia dhe artet, e sidomos ligjërimi politik, luajtën rol të gjitha në krijimin e një shqipeje të drunjtë, që përçonte ideologjinë dhe mendimin politik totalitar dhe merrte pjesë drejtpërdrejt në ngjizjen e botëkuptimit të...

    700 Lekë
    Shto në shportë Më shumë
    Nuk është në stok
Shfaq 1 - 12 nga 12 libra