Teodor Keko

Teodor Keko është poet, tregimtar dhe gazetar i njohur. Ai ka lindur më 2 shtator 1958 dhe është ndarë nga jeta në vitin 2002 pas një sëmundje të rëndë. Pjesë e aktivitetit të tij janë edhe aktiviteti i tij si deputet në dy legjislatura të Parlamentit shqiptar. Ai është shquar për antikonformizmin e tij, mjeshtrinë dhe thjeshtësinë në rrëfim në prozën e shkurtër.

Teodor Keko lindi në Tiranë më 2 shtator 1958 dhe ndërroi jetë në vitin 2002 në Selanik.


Datat kryesore të jetës dhe veprimtarisë së Teodor Kekos


1958 Lindi në Tiranë më 2 shtator


1979-1983 Kryen studimet për Gjuhë-Letërsi në Universitetin e Tiranës


1983-1990 Gazetar në gazetën letrare “Drita”


1990 Bashkohet me grupin nismëtar të lëvizjes demokratike në Shqipëri


1991-1992 Deputet i Partisë Demokratike, partisë së parë opozitare në Shqipëri


1992-1996 Deputet i Partisë Demokratike deri në 2 shtator të vitit 1992 kur jep dorëheqjen nga grupi i saj parlamentar


1992-1996 Bashkëthemelues i Partisë Aleanca Demokratike dhe anëtar i grupit të saj parlamentar


1992-1996 Kryetar i Komisionit Parlamentar të Medias


1994 Kryeredaktor i gazetës “Koha Jonë”


1995 Kryeredaktor i gazetës letrare “AKS”


1996 Kryeredaktor i gazetës “Aleanca Demokratike”


1998 Anëtar i Bordit Këshillimor të ministrit të Kulturës Edi Rama


1999 Këshilltar i ministrit të Shtetit Preç Zogaj


1999-2002 Këshilltar për kulturën i kryeministrave Ilir Meta, Pandeli Majko, Fatos Nano


1983-2002 Anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë


1983-1992 Anëtar i Bashkimit të Gazetarëve të Shqipërisë


1991-2002 Anëtar i Shoqatës së Gazetarëve Profesionistë të Shqipërisë


1991-2002 Anëtar i Shoqatës së Gazetarëve Profesionistë të Evropës


1991-2002 Anëtar i Forumit Ballkanik të Gazetarëve Profesionistë


1991-2002 Anëtar bordi i gazetave “Rilindja Demokratike” dhe “Koha Jonë”


1991-2002 Anëtar bordi i revistave “Spektër”, “Klan”, “XXL”, “Prestige”


1997-2002 Anëtar i Komitetit Shqiptar të Helsinkit


1999-2002 Anëtar i Këshillit Artistik të RTSH-së


1979-2002 Bashkëpunëtor i gazetave dhe revistave më të mëdha e prestigjioze në Shqipëri, si: “Zëri i Rinisë”, “Hosteni”, “Nëntori”, “Zëri i Popullit”, “Bashkimi”, “Rilindja Demokratike”, “Koha Jonë”, “Albania”, “Gazeta Shqiptare”, “Aleanca Demokratike”, “AKS”, “Poli i Qendrës”, “Korrieri”, “Klan”, “Spektër”, “XXL”


2002 Vdes në Selanik


Vlerësime në konkurse    


1981 Çmimi i dytë (“Si mund të kthehet dardha në gorricë” – skicë), Konkursi vjetor i revistës “Hosteni”


1982 Çmimi i dytë (“Një shfaqje e huaj” - fejton pa emër), Konkursi vjetor i revistës “Hosteni”


1982 Çmimi i parë (Cikël me poezi), Konkursi letrar i gazetës “Studenti”


1982 Çmimi i tretë (Cikël me poezi), Konkursi vjetor i revistës “Nëntori”


1987 Çmimi i dytë (“Shtatë mrekullitë e menysë” – skicë), Konkursi vjetor i revistës “Hosteni”


1987 Çmimi i parë (“Kongres fitimtarësh” – poemë), Konkursi vjetor i gazetës “Zëri i Rinisë”


1988 Çmimi i tretë (“Zhgënjim” – novelë), Konkursi vjetor i revistës “Nëntori”


1989 Çmimi inkurajues (“Pretenca” – roman), Konkursi kombëtar i 45-vjetorit të Çlirimit


1996 Çmimi i parë (“Kriza e vlerave” – publicistikë), Konkursi i gazetarisë “Velija”


1998 Çmimi “Penda e Argjendtë” (“Made in Albania” – vëllim me tregime), Konkursi kombëtar letrar i Ministrisë së Kulturës, Rinisë dhe Sporteve


1998 Çmimi i parë (“……………..” – analizë), Konkursi i gazetarisë “Soros”


Vlerësime për krijimtarinë dhe kontributin    


1989 Urdhri “Naim Frashëri” (klasi i tretë), Presidiumi i Kuvendit Popullor i Republikës Socialiste të Shqipërisë (dekret nr. 7324, 7 shtator 1989)


2002 Çmimi “Teodor Keko” (çmim vjetor për prozën e shkurtër), revista “Prestige” – Selanik (shtator 2002)


2005 Rruga “Teodor Keko” (Unaza e Re e kryeqytetit), Këshilli Bashkiak – Tiranë (vendim nr. 25, 23 maj 2005)


2007 Medalja “Për merita të veçanta civile”, Presidenti i Shqipërisë (dekret nr. 5375, 26 korrik 2007)


Krijimtaria e Teodor Kekos


1. Poezi                    


Pas provimeve, poezi, 1983


Fjala fishkëllen, poezi, 1987


Zemra nuk është këmishë, poezi, 1990


Unë të kam dashur, por…, poezi, 1996


E të tjera, e të tjera… - pjesa e parë, poemë satirike, 1997


Poezi, përmbledhje poetike, 2005


2. Prozë


Loja, roman, 1990


Lajmëtarja e vdekjeve, tregime e novela, 1991


Pretenca, roman, 1994


Shënimet e një gruaje, roman, 1995


Dymbëdhjetë shenjtorë, një profet dhe disa njerëz, tregime e novela, 1997


Prostituta, tregime e novela, 1997


Made in Albania, tregime e novela, 1998


Lajmëtarja e vdekjeve - ribotim, tregime e novela, 2000


Hollësira fatale, tregime e novela, 2002


Hollësira fatale - ribotim, tregime e novela, 2003


Dymbëdhjetë shenjtorë, një profet dhe disa njerëz - ribotim, tregime e novela, 2006


Prostituta - ribotim, tregime e novela, 2006


 

Lista e librave të autorit

Shfaq 1 - 4 nga 4 libra
Shfaq 1 - 4 nga 4 libra