Sterjo Spasse

Sterjo Spasse është një nga prozatorët kryesorë të letërsisë së shekullit të XX, i cili theu rregullat e socrealizimit. Ai ka lëvruar romanin dhe tregimin, por kryevepra e tij mbetet romani “Pse?!”

Sterjo Spasse (lindur më 1914 në Gollomboç, vdekur më 1989 në Tiranë) është shkrimtar shqiptar. Sterjo shkollën fillore e kreu në Korçë, ndërsa shkollën Normale në Elbasan. Një kohë punoi si mësues. Më vonë vazhdoi studimet e larta për pedagogji në Firencë të Italisë dhe mandej për letërsi në Bashkimin Sovjetik. Mbas Çlirimit një kohë punoi në revistat pedagogjike dhe letrare : "shkolla e re", "Arsimi popullor", "Literatura jonë", "Nëntori", etj. Ai punoi edhe pranë Lidhjes së Shkrimtarëve dhe të Artistëve të Shqipërisë. Ndërsa kohën e fundit e kaloi në Tiranë, si shkrimtar me profesion të lirë.


Veprimtaria letrare e Sterjo Spasses është e shumëllojshme. Shkroi punime pedagogjike, tekste shkollore u muar me përkthime, shkroi artikuj të ndryshëm, monografi, tregime, romane etj. Veprimtaria e tij, sidomos ajo letrare zë fill që na vitet tridhjetë të shekullit të kaluar. Kjo ishte një periudhë në të cilën Sterjo Spasse u dallua me krijiet e veta, sidomos në fushën e tregimit dhe atë të romanit. Ai ka botuar disa përmbledhje tregimesh si dhe dhjetë romane. Kryevepra e Sterjo Spasses është "Pse" (1935)


Veprat


Kurorë rinije 1934


Pse ?! 1935


Ata nuk ishin vetëm, roman 1952


Afërdita përsëri në fshat, roman 1955


Buzë liqenit, roman 1965


Sokolesha, 1966


Të fala nga fshati, 1968


Zjarre, roman 1972


Ja vdekje, ja liri, roman 1978


Kryengritësit, roman 1983


O sot, o kurrë !, roman 1989


Letra nipit tim Arian në Tiranë nga Maqedonia dhe Kosova, 1975


Zgjimi, roman


Pishtaret, roman


Afërdita ,roman (1944)


 

Lista e librave të autorit

Shfaq 1 - 3 nga 3 libra
 • Shikim i shpejtë
  800 Lekë Në stok

  “Afërdita” është një ndër romanet më popullore dhe më të lexuara të letërsisë shqipe, i cili sjell historinë dhe jetën e një mësueseje në Shqipërinë e viteve 40 në misionin e saj për të ndryshuar realitetin. Ky realitet ka ndryshuar pak edhe në ditët tona prandaj vazhdon të lexohet me endje libri

  800 Lekë
  Në stok
 • Shikim i shpejtë
  800 Lekë Në stok

  Ky libër, edhe si vijim i romanit Afërdita, paraqet thyerjen e madhe të metodës, duke u shkruar nga autori sipas parimeve të realizimit socialist, ku jeta e arsimtares zhvillohet sërish në fshat, në Grykas, por kësaj radhe personazhit i vijnë në ndihmë edhe aktorë të tjerë për të realizuar misionin e saj. A ndodhi thyerja e veprës dhe e personazhit tonë?!

  800 Lekë
  Në stok
 • Shikim i shpejtë
  800 Lekë Në stok

  Ky libër është i adresuar për lexuesit e vegjël dhe të rinj dhe është ndërtuar me stilin epistolar të dy personazheve që kanë qenë të pranishme edhe në veprat e para të autorit, Ylli Takollarit dhe Sokol Skënderajt. Personazhet jetojnë dhe rrëfejnë për jetën e pas çlirimit dhe libri si i tillë sjell aspekte të ndryshime të jetës gjatë komunizimit

  800 Lekë
  Në stok
Shfaq 1 - 3 nga 3 libra