Dale Carnegie

Dale Breckenridge Carnegie (24 nëntor, 1888 - 1 November 1955) ishte një shkrimtar dhe lektor amerikan, zhvilluesi i kurseve të famshme për vetë-përmirësimin, shitjet, trajnimin e korporatave, të folurit publik dhe aftësitë ndërpersonale. I lindur në varfëri, në një fermë në Misuri, ai është autori “Si të fitojmë miq dhe të ndikojnë te njerëzit”, i botuar së pari në 1936, një bestseller që mbetet popullore edhe sot e kësaj dite. Ai gjithashtu shkroi një biografi për Abraham Lincoln, me titull “Lincoln të panjohura”, si dhe disa libra të tjerë.

Dale Carnegie ishte një përkrahës i hershëm i asaj që tani quhet “të marrësh përgjegjësi”, edhe pse kjo duket qartësisht vetëm në veprën e tij të shkruar. Një nga idetë kryesore në librat e tij është se është e mundur për të ndryshuar sjelljen e njerëzve të tjerë duke ndryshuar reagim ndaj tyre.


I lindur në vitin 1888 në Maryville, Misuri, Carnegie ishte djali i një fshatari të varfër, djali i dytë i James William Carnagey dhe Amanda Elizabeth HARBISON. Ai u arsimua në Kolegjin e Mësuesve të Shtetit në Warrensburg. Puna e tij e parë pas kolegjit kishte të bënte me shitjet e produkteve për Armour & Company. Ai ishte i suksesshëm në territorin ku ushtronte aktivitetin kompania në Omahën e Jugut, në Nebraska ku firma e tij u bë më e madhja.


Pasi kursyer 500 dollarë, Carnegie la shitjet në vitin 1911 për të ndjekur një ëndërr të përjetshëm; për t'u bërë një lektor. Ai studioi në Akademinë Amerikane të Arteve Dramatike në Nju Jork, por nuk arriti shumë sukses si aktor, edhe pse është shkruar se ai luajti rolin e Dr. Hartley në një shfaqje rruge. Më pas ai u kthye në New York, si i papunë. Këtu mori idenë për të mësuar për të folurin publik, dhe e bindi menaxherin e kompanisë "Y" për ta lejuar atë për të udhëhequr një grup për shitjet. Në seancat e zhvilluara zbuloi aspekte të ndryshme që kishin të bënin me të komunikuarit me një audiencë publike. Nga viti 1912 dhe në vijim pati një evoluim të jashtëzakonshëm, duke e shndërruar në një biznes.


Në vitin 1916, Dale mori me qira të ashtuquajturin “Carnegie Hall”, një vend për të mbajtur ligjëratat e tij publike dhe për të zhvilluar kurset.


Arritja e tij kurorëzuese mbetet botimi i librit “Si të krijojmë miq dhe të fitojmë përkrahjen e njerëzve”, botuar nga Simon & Schuster. Libri ishte një bestseller që në daljen e tij, në vitin 1937, dhe brenda pak muaj pati të paktën 17 ribotime. Deri në kohën e vdekjes Carnegie, libri ka shitur pesë milion kopje dhe u botua në 31 gjuhë.


Gjatë Luftës së Parë Botërore ai shërbeu në ushtrinë të SHBA-së.


Martesa e tij e parë përfundoi në divorc në vitin 1931. Më 5 nëntor 1944, në Tulsa, Oklahoma, ai u martua me Dorothy Price Vanderpool, e cila gjithashtu ishte divorcuar. Vanderpool kishte dy vajza; nga martesa e parë Rosemary dhe Donna Dale nga martesa me Carnegie.


Dale Carnegie vdiq në Forest Hills, New York, dhe u varros në Belton, Cass County, në varrezat e Misurit.


 

Lista e librave të autorit

Shfaq 1 - 16 nga 16 libra
Shfaq 1 - 16 nga 16 libra