Ndihmesa për gjuhën shqipe Shiko më të madhe

Ndihmesa për gjuhën shqipe

Ragip Mulaku BEM0041

Libër i ri

Përshkrim i shkurtër

Në vazhdën e publikimeve të tij shkencore, Ragip Mulaku vjen me veprën "Ndihmesa për gjuhën shqipe", me të cilën jep një kontribut të çmueshëm në studimet albanologjike.

Më shumë detaje

50 Artikuj

Detaje të librit

Shtëpia Botuese

Fletët414
ISBN9789951240130

1 500 Lekë

Share

30 libra të tjerë nga e njëjta kategori:

Më tepër

Autori, sipas tematikës që ka trajtuar aty, lëndën e ka ndarë në këta krerë:

I. Gjuha standardedhe kultura letrare;

II. Ndihmesa për gjuhen shqipe dhe për formi-min estandardit;

III.Çështje tëshOpesnëshkrimet evjetra;

IV. Kulturë gjuhe.

Në dy krerët e parë të veprës së tij, R. Mulaku pasi e shtjellon nga shumë anë njësimin egjuhës letrareshqipe, e konsideron atë si zgjidhjen më të mirë të mundshme dhe si një nevojë të domosdoshme që edhe ne shqiptarët, si gjithë popujt e tjerë të qytetëruar, të kemi një gjuhë të përbashkët e të njësuar për të komunikuar mes vete dhe me të tjerët. Autori në kristalizimin e standardit të gjuhës shqipe i vlerëson lart gjithë brezat tanë që punuan në këtë ndërmarrje madhore kulturore e kombëtare dhe sidomos e çmon punën e pakursyer të njohësve më të mirë të shqipes e të dijetarëve më të mëdhenj të kohës, Aleksandër Xhuvanin, Eqrem Çabejn, Idriz Ajetin, Mahir Domin, Androkli Kostallarinetj., kurse nëanën tjetërkundërshton me ngulmgjithëpërpjekjet që bëjnëdisapërtashkapërthyer standardin e gjuhëssonë.

Edhe në kaptinën 111. Çështje të shqipes në shkrimet e vjetra, R. Mulaku shtjellon tema me interes nga historia e gjuhës sonë, si çështjen e zhvillimit të diftongjeve dhe të togjeve të zanoreve të gjuhës shqipe; zhvillimin historik të mbiemrave; kontributin e Çabejt për studimin e "Mesharit" të Buzukut si dhe për ndriçimin e shumë 0a1ëve nga trashëgimia e shqipes që deri atëherë kishin mbetur të pasqaruara; veçoritë gjuhësore të disa veprave me alfabet arab të shkruara nëgjuhën shqipe; pasurinë me sinonime tëveprave tëvjetra tëgjuhës shqipe; kontributin e Sami Frashërit për gjuhësinë krahasimtare indoevropiane dhe për ndarjen e gjuhëve të botës sipas tipologjisë dhe sipas gjenealogjisë në kohën kur këto çështje nuk njiheshin në botën shqiptare: pasurimin egjuhësshqipe me mjete tësaj, etj.

Në kaptinën IV. Kulturë gjuhe, autori i kësaj vepre shtjellon çështje të rëndësishme në lidhje me shmangiet që i bëhen drejtshkrimit të shqipes në shkrimet edisagazetave tona tëpërditshmedhe në mjetet etjera të informimit; pastaj shqyrton disa kalke tëgjuhëve të huaja (dikur të serbishtese tash sëvoni të anglishtes) në gjuhën shqipe, duke gjetur mënyra për t'i luftuar e për t'i shmangur nga përdorimi në shkrimet tona e për t'i zëvendësuar me fjalë e shprehjenga brumi ishqipes.

Kjo vepër, si e tillë, e pasuron literaturën tonë linguistike.

Të dhëna

Lloji i botimitHard Copy
Fletët414
ISBN9789951240130
V. Bot2015
VendodhjaTirane
GjuhaShqip
Tipi i publikimitLibër
Grupmoshambi 18 vjeç
StatusiI ri